Belka
Wtorek, 23 Października 2018   imieniny: Marleny, Edwarda, Seweryna
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Illusion na Chmielakach 2013!

Data publikacji: 2013-04-24, Data modyfikacji: 2013-04-24
A A AWydrukDrukuj  
 

Podczas tegorocznych Chmielaków w dniu 24 sierpnia o godzinie 20:30 na scenie w Amfiteatrze wystąpi zespół Illusion. 14 listopada 1999 odbył się ostatni, pożegnalny koncert zespołu, który jednak wznowił działalność w 2011r. i od tego czasu daje sporadyczne koncerty.

Założony w 1992 w Gdańsku przez Tomasza "Lipę" Lipnickiego (wokal, gitara), Jurka "Jerry" Rutkowskiego (gitara) i Pawła Herbascha (perkusja). W sierpniu dołączył do nich Jarek Śmigiel (gitara basowa). W drugiej połowie 1992 roku grupa dała kilka koncertów w Niemczech.W maju 1993 zwyciężyła w pierwszej edycji konkursu Marlboro Rock-in, w sierpniu wystąpiła na festiwalu w Jarocinie i Festiwalu Energii Sztuki w Żarnowcu, po czym - co stanowiło jedną z nagród Marlboro Rock-in - pojawiła się w Szwajcarii na festiwalu Gampel (gdzie poprzedziła występ Erica Burdona z The Animals).

Główna nagroda w Marlboro Rock-in przewidywała nagranie albumu dla wytwórni Polton. Album - zatytułowany po prostu "Illusion" - w sklepach znalazł się w listopadzie '93. "Illusion" było utrzymane w klimatach grunge, a także Pantery czy Cypress Hill. W nagraniu płyty gościnnie uczestniczyli wokalista Grzegorz "Guzik" Guziński (Ndingue, Red Rooster; później Flapjack) i gitarzysta Janek Sokołowski (eks-Apteka). Miesiąc po wydaniu debiutanckiego albumu kwartet wziął udział w Wojnie Z Trzema Schodami w Gdańsku, w kwietniu '94 ruszył na trasę wraz z Incrowd, w maju podczas finału następnej edycji Marlboro Rock-in wystąpił w Warszawie przed The Mission, a w sierpniu był jedną z gwiazd festiwalu w Jarocinie. Rok po pierwszej płycie ukazała się "Illusion 2". Bardziej przemyślana, bardziej dopracowana - wciągała w podróż po świecie potężnego brzmienia, ostrych i rwanych riffów, agresywnej wokalistyki Lipy. Po tej płycie Lipnicki został nominowany do nagrody Fryderyka w kategorii "najlepszy wokalista". W marcu i kwietniu '95 kwartet zagrał kilkanaście koncertów w klubach całego kraju wraz z Flapjackiem i Dynamind. Koncerty stanowiły połączenie bezkompromisowej muzyki, żywiołowości i humoru. Illusion i Flapjack każdy występ kończyli wspólnie zagranym utworem. Podczas wspomnianej trasy Lipnicki i spółka poprzedzali także Pro Pain w warszawskim Colosseum. Ponadto grupa wzięła udział w Pożegnaniu Karnawału i Odjazdach w katowickim Spodku (podczas tej drugiej imprezy wyszła na scenę przed Therapy? i X-Blocks). Następny album Illusion - "Illusion 3" - jak zwykle pojawił się w listopadzie, tym razem 1995 roku. To najbardziej zróżnicowana płyta w dorobku kwartetu, na której obok utworów typowo czadowych (np. "Nikt", "Vendetta") znalazło się też miejsce dla kawałków spokojniejszych, trochę psychodelicznych. Album doczekał się nominacji do Fryderyków w kategorii "muzyka alternatywna", a Lipnicki ponownie w kategorii "wokalista". W pierwszej połowie roku 1996 Illusion odbył aż dwie trasy koncertowe. Pierwszą w marcu z Flapjack i Dynamind - kiedy objechał kilkanaście największych miast Polski. Drugą w maju - której fragmenty trafiły na wydany w październiku tego samego roku koncertowy album "Illusion 4 - Bolilol Tour". Płyta ta, zawierająca wyróżniające się kompozycje znane z poprzednich wydawnictw, potwierdziła opinię, że Illusion to jeden z najlepszych polskich koncertowych zespołów lat 90-tych. W lipcu kwartet wystąpił na festiwalu w Węgorzewie. Na przełomie lutego i marca '97 ruszył w trasę razem z Funny Hippos. W 1998 roku Illusion wydał swoją ostatnią płytę - "Illusion 6".

Pożegnalny koncert trwał około 2.5 godziny i można było usłyszeć wszystkie najlepsze kawałki Illusion. Re-edycje, które właśnie ukazują się nakładem Metal Mind Productions zawierają zremasterowany materiał z Illusion 2,3 i 4, wzbogacony o bonusy.

Jesienią 2011 jeden z najważniejszych zespołów w historii polskiego rocka – Illusion – powrócił  w oryginalnym składzie: Tomasz Lipnicki, Jerzy Rutkowski, Jarosław Śmigiel i Paweł Herbasch. Serią trzech koncertów w największych polskich halach muzycy ropoczęli swój medialny come back. 8 Listopada w sklepach ukazał się album zespołu „The best of Illusion“, na którym poza największymi hitami zespołu takimi jak „Nóż”, „Na luzie” czy ” To, co ma nadejść”  znalazły się dwa single nagrane przez Illusion po ponad 10 latach „Solą w oku” oraz „Tron”.

Singiel „Solą w oku” z tej płyty znalazł się na pierwszym miejscu Rockowej Setki 2011 w radiu Eska Rock. Zestawienie powstało  dzięki głosom słuchaczy, którzy wybrali setkę najlepszych rockowych  utworów 2011 roku.

Dyskografia:

1993 "Illusion" (Polton)

1994 "Illusion 2" (Polton)

1995 "Illusion 3" (Polton / Warner Music Poland)

1996 "Illusion 4 - Bolilol Tour" (Polton / Warner Music Poland)

1998 "Illusion 6" (Polton / Warner Music Poland)

2004 "Illusion 2" + bonusy (re-edycja, Metal Mind Productions, MMP CD 0260)

2004 "Illusion 3" + bonusy (re-edycja, Metal Mind Productions, MMP CD 0261)

2004 "Illusion 4 - Bolilol Tour"  + bonusy (re-edycja, Metal Mind Productions, MMP CD 0263)

2004 "Illusion 1" + bonusy (re-edycja, Metal Mind Productions)

2004 "Illusion 6" + bonusy (re-edycja, Metal Mind Productions)

2011 “Illusion The best of” (MusicArt/EMI)

UM Krasnystaw, Źródło artykułu: www.krasnystaw.pl, Autor zdjęć: UM Krasnystaw
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat krasnostawski - powiat w województwie lubelskim z siedzibą w Krasnymstawie. W skład powiatu wchodzą gminy: Fajsławice, Gorzków, Izbica, Krasnystaw, Kraśniczyn, Łopiennik Górny, Rudnik, Siennica Różana i Żółkiewka, zajmując powierzchnię 1067,18 km kw.

    Atrakcje przyrodnicze stanowią: rzeka Wojsławka, Skierbieszowski Park Krajobrazowy oraz rezerwaty przyrody (Głęboka Dolina i Wodny Dół). Do zabytkÓW architektonicznych zaliczają się: zespół zamkowy z Wozownią z XIX wieku, Cerkiew prawosławna z lat 1900-1905 we wsi Krupe, Kaplica grobowa „Grobisko” we wsi Krynica czy Wiatrak Koźlak z II połowy XIX wieku we wsi Tuligłowy.

    Gospodarka powiatu oparta jest na przemyśle, budownictwie, turystyce, handlu i rolnictwie. Na terenie powiatu działają przedsiębiorstwa: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, CERSANIT IV Sp. Z o.o. Krasnystaw, który wchodzi w skład koncernu Cersanit S.A., "CORA – TEX" S.A. – produkujący odzież wierzchnią  czy cukrownia Krasnystaw.

    Przez powiat przebiega droga krajowa nr 17 będąca częścią drogi międzynarodowej E372.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola